Ce este si cum se trateaza sindromul de tunel cubital?

Sindromul de tunel cubital este o afectiune care se dezvolta din cauza compresiei, elongarii sau iritatiei nervului ulnar, unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior, in tubelul cubital (un canal aflat in zona cotului).

Denumit si nevrita nervului ulnar, sindromul de tunel cubital este, dupa sindromul de tunel carpian, a doua cea mai des intalnita neuropatie de compresie la nivelul mainii.

​Ce creste riscul de a dezvolta sindrom de tunel cubital?

  • Miscarea repetitiva a cotului (in timpul pictatului, cantatului la un instrument muzical, folosirii uneltelor electrice, etc.);

  • microtraumatismele repetate ale cotului;

  • vibratiile in zona cotului (aceasta situatie poate aparea, de exemplu, atunci cand tii in mod obisnuit mana pe geam in timpul condusului autovehiculelor);

  • obiceiul de a tine antebratul pe brat intr-o flexie fortata;

  • rezemarea sau indoirea cotului pentru perioade lungi de timp;

  • o leziune anterioara a cotului sau a nervului ulnar;

  • sporturile care implica depunerea presiunii pe cot in mod constant, cum ar fi tenisul, ciclismul sau ridicarea de greutati;

  • anumite afectiuni, cum ar fi diabetul, hipotiroidismul, obezitatea sau artrita reumatoida.

​Cum se manifesta sindromul de tunel cubital?

Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt amorteala si slabiciunea simtite la nivelul degetelor 4 si 5 (inelar si degetul mic). De asemenea, pot aparea probleme in efectuarea miscarilor fine la nivelul mainii, dar si durere. In stadii avansate, mana va fi afectata sever prin absenta sensibilitatii la nivelul degetelor 4 si 5 si amiotrofie (atrofii ale spatiilor interosoase ale membrului superior cauzate de diminuarea volumului muschilor intrinseci). Totodata, degetele 4 si 5 nu mai pot fi indreptate.

​Cum se pune diagnosticul de sindrom de tunel cubital?

Inca de la aparitia primelor simptome specifice, este recomandat sa apelezi la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii. In baza examenului clinic si testelor paraclinice, medicul de mana va stabili diagnosticul final, apoi va recomanda tratamentul, va efectua interventia chirurgicala daca aceasta este necesara si va urmari recuperarea postoperatorie.

In urma relatarilor pacientului legate de simptome, debutul si evolutia lor in timp, se va face testul Froment pentru a evalua functia nervului ulnar.

Pentru precizarea diagnosticului si prognosticului, ar putea fi necesare o ecografie si o electromiografie. Ecografia arata daca au survenit modificari structurale in tunelul cubital, iar electromiografia ofera date complexe despre gradul de afectare al nervului ulnar.

Dupa ce se obtin toate informatiile necesare, se poate pune diagnosticul si prognosticul, urmand sa se propuna tratamentul corespunzator.

​Tratamentul sindromului de tunel cubital

Conform specialistilor de la Vitta Clinic, in cazuri incipiente, afectiunea poate fi tinuta sub control prin tratament medicamentos, cu antiinflamatoare nesteroidiene sau corticoizi. Daca simptomele nu se amelioreaza in decurs de 3 luni, poate fi necesara interventia chirurgicala. Aceasta consta in eliberarea nervului ulnar de sub fascia muschiului flexor ulnar al carpului si mutarea acestuia intr-o zona diferita pentru a-l impiedica sa fie intins sau ciupit.

Este extrem de important ca pacientii care sufera de acest sindrom sa se trateze in mod corespunzator, conform recomandarilor medicului. In caz contrar, se poate ajunge la o compresie severa a nervului ulnar si probabil la modificari functionale si morfologice la nivelul mainii, mana capatand un aspect specific de grifa ulnara.

Previous post Un solar plin cu rosii, castraveti si vinete coapte
Next post In ce consta etapa chirurgicala a inserarii unor implanturi dentare? Procedura este esentiala!