Cele mai frecvente cauze ale amortelii degetelor

Daca ai o amorteala ocazionala a degetelor, atunci este complet normal. Cu totii ne confruntam cu o astfel de situatie la un moment dat in viata noastra. Dar amorteala cronica a degetelor sau amorteala care vine si pleaca des indica o problema medicala. Mai exact, indica faptul ca unul sau mai multi nervi din mana si degete sunt deteriorati.

​Toate amortelile degetelor sunt cauzate de leziuni ale nervilor.

Amortelile degetelor sunt rezultatul leziunilor nervoase sau neuropatiei. Prejudiciul poate fi minor sau poate semnala o stare mai grava.

Cei doi nervi din mana care provoaca de obicei amorteala la nivelul degetelor sunt nervul median si nervul ulnar. In mod normal, acesti nervi transporta senzatii de la degete la creier. Dar atunci cand sunt deteriorati, produc parestezii (amorteala sau furnicaturi).

Retine ca parestezia poate rezulta din deteriorarea unuia sau a ambilor nervi. Neuropatia acestor nervi poate fi cauzata de diversi factori. Acesti factori pot fi interni (o boala) sau externi (o trauma). Cei mai frecventi factori sunt urmatorii:

​Sindromul de tunel carpian

Cauza principala a amortelii degetelor (simptom ce vine, de regula, impreuna cu durere si slabiciune) este sindromul de tunel carpian. Cele mai multe estimari indica prevalenta sindromului de tunel carpian la aproximativ 5% din populatia adulta.

Sindromul de tunel carpian este o neuropatie de compresie a membrului superior, fiind caracterizat de afectarea nervului median in tunelul carpian aflat in articulatia incheieturii mainii. Tendoanele inflamate (exacerbate de suprasolicitare) din tunelul carpian se inflameaza, comprimand nervul median.

Aceasta compresie este motivul pentru care nervul median reactioneaza, cauzand senzatie de amorteala in mana si in degete, mai exact in palma si in degetele I, II, III si in prima jumatate a degetului IV. Deseori, cauzeaza si furnicaturi, slabiciune si stangacie (scaparea lucrurilor si dificultati in manipularea obiectelor mici). Daca este lasat netratat, sindromul de tunel carpian poate duce la atrofierea muschilor mainii. Asta inseamna ca majoritatea functiilor normale ale mainii pot fi pierdute.

Cu toate acestea, majoritatea pacientilor vor vedea ca simptomele se rezolva in decurs de o luna doar prin odihna, purtarea unei atele pentru incheietura mainii si administrarea de medicamente antiinflamatoare. Daca insa boala este in stare avansata, este nevoie de tratament chirurgical (poti descoperi mai multe despre interventiile chirurgicale pe https://bestetic.ro/).

​Sindromul de tunel cubital

Sindromul de tunel cubital este similar cu sindromul de tunel carpian in multe privinte. Apare atunci cand nervul ulnar este comprimat sau iritat acolo unde traverseaza articulatia cotului, mai exact in tunelul cubital. In timp ce sindromul de tunel cubital este mult mai putin frecvent decat sindromul de tunel carpian, este totusi o cauza principala a amortelii si durerii degetelor.

Afectiunea apare atunci cand zona din jurul nervului ulnar (in articulatia cotului) este prinsa de aderente fibroase. Prin urmare, in loc sa se miste liber cu miscarea articulatiei cotului, nervul ulnar este prins intr-un singur loc. Pe masura ce cotul se misca, nervul ulnar se irita sau se comprima.

Simptomele sindromului de tunel cubital includ amorteala, durere si furnicaturi in mana si in ultimele doua degete (inelar si degetul mic). De asemenea, poate aparea slabiciunea mainii si pierderea dexteritatii.

Cand este lasata netratata, afectiunea poate cauza atrofierea muschilor mainii si deteriorarea permanenta a nervilor.

In faza incipienta, sindromul de tunel cubital se trateaza medicamentos, cu antiinflamatoare (nesteroidiene sau corticoizi). In stadiu avansat, tratamentul este exclusiv chirurgical.

videochat bucuresti Previous post „Peisajul“ videochat in Bucuresti, colorat, insa uneori inselator! Iata cum sa te feresti de „capcane“!
Next post Cate tipuri de ceara pentru epilat exista