Cum functioneaza filtrele cu nisip pentru piscina?  

Cum functioneaza filtrele de nisip pentru piscina? La piscineservice.ro avem raspunsul! Filtrele de nisip sunt o optiune populara pentru a va mentine piscina curata. Acestea folosesc nisip natural ca agent de filtrare, captand resturile pe masura ce trec, astfel incat numai apa curata este pompata in piscina.

Deoarece filtrele de nisip nu au bucati de hartie sau fibre care sa se infunde sau sa se rupa, acestea rezista de obicei ani de zile, necesitand sa schimbati nisipul din filtrul piscinei la fiecare 2 ani, in functie de utilizare. Daca sunteti in cautarea unei solutii de filtrare, luati in considerare beneficiile pe care aceste filtre le pot duce la economii mai mari in piscina voastra.

Filtrele de nisip permit apei sa circule printr-un recipient care contine nisip. Apa curge usor prin nisip, dar particulele mai mari nu pot trece. Odata ce resturile si alte particule au fost filtrate prin nisip, o pompa muta apa curata inapoi in piscina. Pe masura ce filtrul aduna mai multe resturi, eficienta filtrului incepe si sa creasca. Resturile vor ajuta de fapt sa impiedice particulele mai mici sa treaca prin nisip.

Pentru a asigura consistenta si pentru a va asigura ca majoritatea, daca nu toate resturile care pot fi in apa piscinei sunt filtrate, utilizati nisip cu o compozitie si o dimensiune specifica a granulelor. Filtrele de nisip folosesc nisip de silice cu granule care se incadreaza in intervalul de la 45 la 55 de milimetri. Orice nisip pe care il cumparati ca „nisip de piscina” sau „nisip de filtru” va indeplini acest standard.

O varietate de materiale vor fi captate de filtrul  de nisip. Materialele mai mari precum frunzele, pietrisul si insectele nu vor putea trece prin nisip si chiar si materialele mai mici se vor opri pe masura ce apa piscinei trece prin vasul filtrului. Chiar si particulele mici cu dimensiunea cuprinsa intre 20 si 100 de microni vor fi captate de nisipul din filtrul de nisip, iar particulele mai mici decat acestea pot fi continute pe masura ce filtrul colecteaza resturile. Particulele care trec prin filtru initial pot fi filtrate ulterior, pe masura ce apa piscinei curge inapoi in filtru. Site-ul ofera o multime de filtre nisip Piscineservice gata sa fie instalate pentru a imbunatatii experienta proprietarilor de piscine!

Deoarece materialul este captat de filtrul de nisip, este necesara curatarea si intretinerea ocazionala. Cu cat filtrul contine mai multa murdarie si reziduuri, cu atat va incepe sa se acumuleze mai multa presiune in interiorul vasului filtrului. Notati citirea initiala a manometrului filtrului de nisip al piscinei si verificati-l la fiecare saptamana sau doua pentru a vedea daca a existat o crestere a presiunii.

Odata ce presiunea a crescut cu 8 pana la 10, va trebui sa curatati filtrul efectuand ceea ce este cunoscut sub numele de „curatare cu spalare inversa” pentru a indeparta excesul de murdarie si alte resturi de pe nisip. Spalarea din contra unui filtru de nisip este usoara, doar opriti pompa care circula apa prin filtru si lasati-o sa se opreasca complet. Odata ce pompa se opreste, desfasurati sau conectati furtunul de spalare in contrasens si rotiti supapa de reglare a pompei la „Spalare in contrasens”.

Porniti pompa si lasati-o sa functioneze. Apa va incepe sa iasa limpede si apoi se va intuneca pe masura ce iese mai multa murdarie si resturi. Lasati apa sa curga pana cand devine din nou aproape limpede, apoi opriti pompa. Rotiti supapa de reglare la „Clatire” si lasati pompa sa functioneze in ciclul de clatire timp de 30 pana la 45 de secunde. Dupa clatirea filtrului, inlocuiti furtunul de spalare in contrasens si resetati pompa la setarea normala inainte de a o reporni.

Din pacate, chiar si spalarea obisnuita nu va mentine un filtru de nisip sa functioneze eficient pentru totdeauna. In cele din urma, nisipul din interiorul recipientului cu filtru va trebui schimbat, desi, de obicei, acest lucru trebuie facut doar o data la 1 pana la 3 ani.

Schimbarea nisipului nu este dificila, desi poate consuma putin timp, in functie de dimensiunea recipientului pe care-l foloseste filtrul de nisip. Incepeti prin a efectua o spalare in contra, lasand pompa oprita imediat ce ati terminat. Deschideti supapa de presiune din partea de sus a vasului filtrului pentru a elibera presiunea din interiorul filtrului de nisip, apoi deschideti supapa de scurgere din partea de jos a vasului pentru a elibera apa din interior.

Incepeti prin a slabi suruburile care tin recipientul impreuna, alternand dintr-o parte in cealalta, pentru a evita deteriorarea recipientului cu o solicitare excesiva pe o parte. Scoateti partea superioara a recipientului si indepartati nisipul continut in interiorul recipientului cu filtru.

Dupa ce ati indepartat nisipul din filtru, verificati componentele laterale interne pentru a vedea daca sunt prea slabite sau rupte. Inlocuiti toate partile care s-au rupt sau s-au desprins, apoi umpleti pe jumatate recipientul cu apa pentru a le proteja de deteriorare pe masura ce incepeti sa adaugati nisip. Turnati nisip curat in recipient, umplandu-l la un centimetru sau doi de sus. Consultati manualul de utilizare al filtrului pentru piscina daca nu sunteti sigur cat nisip sa adaugati.

Cand filtrul este plin cu nisip, inlocuiti partea superioara a recipientului si efectuati o alta spalare inainte de a incepe sa pompati apa prin filtru din nou. Verificati componentele laterale interne pentru a vedea daca sunt prea slabite sau rupte.

cum tratam arsurile solare Previous post Cum se trateaza arsurile solare?
Next post Bucataria actuala: 10 accesorii utile pentru a-ti usura viata in bucatarie