Sfaturi utile pentru a invata sa schiezi
E prima data cand te afli pe zapada si vrei sa inveti sa schiezi? Buna idee. Schiul este un sport care face bine corpului si mintii si ofera ocazia de a petrece o vacanta magica la munte. Intri in contact direct cu natura, respiri aer curat de munte si te bucuri de libertate si distractie. Daca deplasarea pe zapada este o situatie complet noua pentru tine, cel mai bun mod de a aborda schiul alpin este sa contactezi un instructor de schi care cu doar cateva lectii de schi te va conduce usor si progresiv la alunecarea (si franare!) pe partiile inzapezite.
Instructorul de schi va fi punctul de referinta in zona de schi. El te va invata cum sa te misti pe zapada si tehnica corecta a schiului alpin cu miscarile sale esentiale. Dar asta nu e tot, instructorul de schi te va invata regulile de comportament si de siguranta pe care trebuie sa le adopti pe partii, cum sa abordezi coborarile, dar si cum sa urci pe un telescaun. In cele din urma, un instructor de schi va fi ghidul tau turistic: iti va arata locurile panoramice din zona, iti va povesti despre istoria zonei si iti va indica cele mai bune refugii.
Varsta potrivita pentru a invata sa schiezi: varsta ta!
Poti invata sa schiezi la orice varsta: la 30, 40, 50 de ani si chiar mai mult. Daca ai o conditie fizica buna si esti hotarat sa inveti sa schiezi, nu ai de ce sa te temi. Curba de invatare este relativ scurta si, daca angajezi un instructor de schi, vei invata trucurile meseriei in doar cateva lectii.
Cum se face deplasarea corecta pe zapada?
Odata ce te simti increzator, pune-ti schiurile si cu ajutorul instructorului incepe sa efectuezi cateva miscari initiale, cum ar fi mersul drept, mersul cu spatele pe schiuri, deschiderea si inchiderea curbelor, efectuarea “scarii”, caderea si ridicarea, mici salturi pe loc cu schiurile etc.
Alunecare pe zapada
A sosit momentul sa dobandesti prima abilitate fundamentala, aceea de a invata sa aluneci pe schiuri pe o panta usoara. Va trebui sa faci diverse exercitii care sa te ajute sa iti constientizezi corpul si sa dobandesti automatismele comportamentului tehnic. De exemplu, instructorul va pune sa aluneci pe panta, cu rotatii ale trunchiului, inainte si inapoi, cu diferite inclinari ale corpului etc.
Franare
Dupa ce ai dobandit abilitatea de a aluneca pe zapada pe o panta imperceptibila, va trebui sa inveti cum sa franezi cu schiurile. Vei invata sa iti controlezi viteza si sa te opresti independent pe o panta usor inclinata. Si aici exista numeroase exercitii. Vei invata sa aluneci si apoi sa franezi prin anumite tehnici, adica prin departarea cozilor schiurilor si mentinerea varfurilor apropiate. Treptat, veti invata sa franezi cu intermitente, apoi cu mainile pe genunchi, inapoi, cu un picior.
Alte lucruri pe care le vei invata la lectii de schi sunt:
- invatarea de a lua curba in zapada
- de intoarcere prin reducerea deschiderii
- viraj cu schiurile paralele
- inaintarea cu suport de bat
- intoarcerea in traiectorii definite (scurte, medii, largi si in medii diferite)