Solutii la care sa apelam in crearea unui parc fotovoltaic

Exista mai multe motive pentru care o persoana si-ar dori sa-si instaleze propriul sistem fotovoltaic, principalele fiind dorinta de a capata independenta energetica dar si de a scapa de grija facturilor lunare si a surprizelor neplacute, in special in lunile de iarna sau in zilele foarte calduroase de vara.

Pentru o cat mai mare usurinta a consumatorilor casnici dar si a firmelor mici si mijlocii de a putea achizitiona, monta si pune in functiune un astfel de sistem, au fost create diverse programe guvernamentale prin care pot fi obtinute subventii in bani. Acestea sunt destul de generoase, in special in ceea ce priveste firmele, unde se pot obtine chiar si sume de 100 000 de euro iar pentru cele casnice, sume de pana la 25 000 de lei.

In timp ce un sistem fotovoltaic de mici dimensiuni, format din cateva panouri poate fi suficient pentru a alimenta aparatele electrice si electrocasnice dintr-o locuinta, daca dorim ceva si mai mult, este necesar un sistem mai mare, format din mai multe panouri solare. Raportat la un consum mediu pe locuinta, suma de 25 000 de lei reprezinta 90% din costul total al unui sistem insa, daca vorbim deja despre functionarea pe timp de iarna a unei centrale termice sau a aerului conditionat pe timp de vara, proprietarii trebuie sa aloce un buget ceva mai mare. Sa nu mai vorbim si despre cei ce au acum o masina electrica sau hibrid, care poate fi desigur incarcata si acasa dar pentru care este de asemenea nevoie de o sursa de energie destul de mare.

Din fericire, cei de la MGM Energo ne vin in ajutor cu cele mai bune solutii in ceea ce priveste exploatarea resurselor de energie regenerabile. Prin ei putem obtine subventii de la programul Casa Verde, ca si persoane fizice si tot ei ne pot ajuta cu istalarea, punerea in functiune si ulterior, serviciile de mentenanta ale unui sistem fotovoltaic. Indicat este sa alegem desigur, unul on-grid, legat la reteaua nationala, care sa ne ajute ca in lunile in care producem mai mult decat utiliza, sa furnizam in retea energia in exces iar in lunile in care nu producem suficient, sa luam energie din retea, usor si fara alte costuri suplimentare.

Pentru firme, exista alt program, mai sus mentionat, numit Electric Up. Prin acesta, se pot obtine bani atat in scopul instalarii unui sistem fotovoltaic pentru consum casnic, sa spunem asa, adica in cadrul unei cladiri, precum si a realizarii de statii de incarcare a masinilor electrice. Stim cu totii ca la noi in tara acestea nu este inca un concept atat de des intalnit si astfel, ci costurile implementarii sunt destul de mari inca. Totusi, realizand un parc fotovoltaic Mgmenergo pentru firma noastra, obtinem o cantitate de energie electrica suficienta pentru a asigura incarcarea masinilor electrice in mod eficient.

Pe langa sistemele on-grid si off-grid exista si un sistem hibrid, numit asa cum ne-am da seama, Sistem Hybrib. Acesta reprezintă o combinație dintre aceste două categorii. Se comportă similar ca sistemele on-grid, fiind conectate la rețea, dar in acelasi timp, dispun și de o baterie solară care stochează energia pentru utilizare ulterioară, la fel ca în cazul sistemelor off-grid. Atunci când energia stocată este epuizată, rețeaua națională reprezintă rezerva.

Eficiente unui sistem fotovoltaic este dat de calitatea panourilor fotovoltaice din componenta asa. La randul lor, panourilor sunt formate din celule fotovoltaice, elementul de baza fiind cristalul de siliciu. De la un model la altul avem fie un cristal pur de siliciu cu o eficienta mai mare dar care face ca panoul sa fie si mai scump, fie un element recristalizat, cu o eficienta ceva mai mica dar pentru care si panoul este ceva mai ieftin. Pe de alta parte, desi nu atat de eficienta in prima faza, celulele policristaline, cele cu element recristalizat capteaza lumina si din mai multe unghiuri si pozitii. Astfel, si pe timp de dimineata sau seara cand lumina nu ar lovi direct in panou, acestea ar putea totusi sa capteze in condinuare ceva raze solare si sa continue productia de energie electrica.

In componenta unui sistem fotovoltaic avem la multe componente, dupa cum urmeaza:

  • Mai sus mentionatele panouri fotovoltaice
  • Invertor, cae transforma curentul continuu produs de panouri in curent alternativ
  • Incarcator sau regulator solar, prin care se asigura un transfer constant si sigur de energie intre panou si acumulatorii utilizati in stocarea energiei ce urmeaza a fi utilizata
  • Bateria solara. Practic un acumulator, in care energia produsa este stocata temporar
  • Alte componente de care nu trebuie sa uitam sunt conductorii, diverse sigurante si elemente de protectie, impamantari, sisteme de monitorizare si chiar de automatizare si nu in ultimul rand, structura de prindere a panourilor, fie ca o facem ca in situatiile clasice pe acoperisuri, sau in camp deschis.

MGM Energo dispune atat de atestat C2A ANRE precum si de certificare ISO 9001:2015, prin care se asigura capacitatea lor de a executa si utiliza linii electrice aeriene sau subterane precum si posturi de transformare cu tensiunea nominala superioara de pana la 20kV dar si calitatea serviciilor si a echipamentelor lor. experienta de peste 14 ani in Romania i-a ajutat sa vina in ajutorul multor clienti, atat persoane fizice cat si firme si afaceri in implementarea si buna exploatare a surselor de energie regenerabile. Astfel, independenta energetica devine din ce in ce mai usor si mai ieftin de obtinut.

Previous post Compania ale carei servicii mentine familia sanatoasa si casa linistita
Next post Beneficiile oferite de chitara acustica: cum iti poate imbunatati viata