Tactici pe care le folosesc narcisiștii pentru a câștiga stima de sine și putere
Într-o oarecare măsură, cei mai mulți dintre noi doresc să ne îmbunătățim statutul social și stima de sine, dar narcisiștii se simt obligați să o facă. Un studiu recent a concluzionat că este preocuparea lor constantă. Mai mult decât acum oamenii, ei caută la alții „definirea de sine și reglarea stimei de sine; autoevaluare umflată sau dezumflată…”, conform Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale. Stima lor de sine fluctuează între inflație exagerată și deflație.
Narcisiștii sunt preocupați să-și gestioneze stima de sine, imaginea, aspectul și rangul social. Ei văd lumea și pe ei înșiși în termeni de statut ierarhic, unde sunt superiori, iar alții sunt inferiori. În mintea lor, presupusa lor superioritate le dă dreptul la privilegii speciale pe care alții nu le merită. Nevoile, opiniile și sentimentele lor contează, în timp ce cele ale altora nu contează sau doar într-o măsură mai mică. Ei au fantezii grandioase care exaltă măreția lor, unde sunt cei mai atrăgători, talentați, puternici, deștepți, cei mai puternici și cei mai bogați.
Stima de sine a narcisiștilor
Stima de sine reflectă modul în care ne gândim despre noi înșine. În majoritatea testelor, narcisiștii obțin un scor mare la stima de sine. În mod tradițional, stima de sine ridicată a unui narcisist grandios a fost considerată o fațadă a rușinii subiacente. Nesiguranța lor a fost de obicei dezvăluită doar în medii terapeutice. Cercetările recente contestă această teorie. Cu toate acestea, din moment ce narcisiștii grandiosi au o imagine de sine distorsionată, testele care se bazează pe auto-raportare nu pot scoate convingeri și procese deduse din atitudinile și comportamentele narcisiste și nici din cele observate în mediile clinice.
De exemplu, după ce a crescut batjocorit și disprețuit de tatăl său, conform nepoatei lui Donald Trump vorbind despre el (și confirmat de sora lui), minciuna era obișnuită. Ea susține că a fost „în primul rând un mod de auto-mărire menit să-i convingă pe alții că era mai bun decât era în realitate”. S-a demonstrat că narcisiștii mint la teste. Cu toate acestea, atunci când cercetătorii i-au supus unui test poligraf în care a fi găsit s-ar reflecta prost asupra lor, ei nu au mințit, iar scorurile lor de stima de sine au scăzut semnificativ.
Oamenii consideră de obicei „stima de sine ridicată” ca fiind optimă. Cu toate acestea, care se bazează pe opinia celorlalți nu este stima de sine, ci „stima celorlalți”. Cred că stima de sine nerealistă și dependentă de ceilalți este nesănătoasă și prefer să descriu stima de sine fie sănătoasă, fie afectată.
Punerea în valoare a stimei de sine a narcisiștilor este înșelătoare, datorită faptului că este în general umflată și nu are legătură cu realitatea obiectivă. În plus, este fragil și ușor de dezumflat. Stima de sine sănătoasă este stabilă și nu atât de reactivă la mediu. Este non-ierarhică și nu se bazează pe sentimentul superior față de ceilalți. Nici nu este asociat cu agresivitatea și problemele de relație, ci invers. Oamenii cu o stimă de sine sănătoasă nu sunt agresivi și au mai puține conflicte relaționale. Sunt capabili să facă compromisuri și să se înțeleagă.
Tactici pe care le folosesc narcisiștii pentru a-și menține imaginea de sine, stima de sine și puterea
Faptul că narcisiștii se laudă, exagerează și mint cu privire la măreția și stima de sine sugerează că încearcă să se convingă să deghizeze auto-ura ascunse și sentimentele de inferioritate. Rușinea și nesiguranța lor ascunse le determină hipervigilența și comportamentul în ceea ce privește imaginea de sine, stima de sine, aspectul și puterea lor. Ei folosesc o varietate de tactici:
HIPERVIGILANTA
Narcisiștii sunt extrem de sensibili la amenințările la adresa imaginii lor și sunt atenți la indiciile care l-ar putea afecta în ochii celorlalți. Ei se luptă să-și regleze imaginea de sine prin gândire și comportament. Această strategie necesită un efort constant.
1. Scanare
Din moment în moment, ei scanează alți oameni și împrejurimile lor pentru a-și evalua și trăi rangul.
2. Medii și relații selective
Ei selectează situații care le vor ridica mai degrabă decât le vor scădea stima. Astfel, ei caută medii publice, de înaltă calitate, competitive și ierarhice peste setari intime și egalitare, deoarece oferă oportunități mai mari de a câștiga statut. Ei preferă să obțină mai multe contacte, prieteni și parteneri decât dezvoltarea relațiilor existente.
3. Evaluarea stării
Ei își evaluează permanent influența și atenția și laudele pe care le primesc în raport cu modul în care se descurcă concurenții lor. Ei urmăresc orice impedimente în atingerea scopurilor lor.
Reglementarea stimei de sine a narcisiştilor
Odată ce narcisiștii au evaluat mediul înconjurător și cu cine au de-a face, ei determină cea mai bună modalitate de a obține statutul fie ridicându-l pe al lor, fie coborându-l pe cel al altor persoane. Pentru a-și regla stima de sine, ei folosesc în primul rând auto-inflația internă și abilitățile interpersonale.
MANAGEMENTUL IMPRESIONĂRII
Managementul impresiilor este conceput pentru a influența pe ceilalți să obțină atât statut intern, cât și extern și beneficii, cum ar fi parteneri romantici, putere și bani. Ei folosesc farmecul, folosindu-și inteligența, resursele, talentul, abilitățile de conversație și autopromovarea prin lăudări, înfrumusețare și minciună pentru a-și gestiona impresia. Aceste strategii le sporesc imaginea de sine și le ridică statutul față de ceilalți.
Acestea sunt acum eficiente în etapele inițiale ale unei relații sau interacțiuni pe termen scurt. Unii cercetători propun că principala diferență dintre narcisiștii vulnerabili și cei grandiosi este că narcisiștii vulnerabili sau ascunși folosesc apărări orientate spre amenințări și dialoguri negative interne care nu le satisfac nevoile de stima și validare. În schimb, narcisiștii grandiosi folosesc strategii mai mature de căutare a recompensei în căutarea acceptării și admirației.
DOMINAnța
Când autopromovarea nu funcționează, narcisiștii grandiosi recurg la dominație. Sunt manipulatori excelenți și folosesc tactici ascunse, precum și tactici de putere deschise și abuzul narcisist, cum ar fi disprețuirea, minciuna, intimidarea, atacarea, criticarea sau furia față de persoana pe care încearcă să o influențeze, precum și derogarea de la concurenții lor. Îi supun pe ceilalți să trăiască ei înșiși și, de asemenea, reia conflicte care pot duce la violență.
Narcisiștii grandiosi se sacrifică pentru a se înțelege pentru a merge înainte, în timp ce partenerii narcisiștilor se sacrifică pentru a se înțelege. Ei renunță la statutul, drepturile, sentimentele și nevoile lor pentru a-l face pe narcisist fericit pe cheltuiala lor, dar cerințele narcisistului nu se termină. Valoarea lor de sine suferă ca urmare a acestui târg și abuzul verbal narcisist continuă, totuși.