Tipuri de folii utile intr-un solar si in agricultura
Multe persoane din zonele rurale au ca ocupatie principala agricultura, fie ca vorbim despre fermieri independenti sau despre cei ce au facut din asta o afacere si s-au deschis firme agricole. Iar un domeniu important si de asemenea cel mai abordat dintre cele al agriculturii este cultivarea plantelor, de la fructe si legume la flori sau de alt tip. Acest subdomeniu poate fi realizat atat in spatii deschise cat si inchise, in solarii si sere.
Ca si alcatuire, un solar poate fi realizat atat pe structura metalica cat si lemnoasa. Indiferent de alegere, este important ca aceasta sa fie bine ancorata in pamant si totodata, si bine realizata la suprafata. De asemenea, trebuie sa permita buna intindere a foliei de protectie peste aceasta. Specialistii recomanada utilizarea a anumite tipuri de lemn, care sa ramana uscate si sa fie rezistente.
In ceea ce proveste foliile ce sunt utilizate in agricultura, acestea sunt mai multe tipuri si server mai multor scopuri. Exista cele de acoperire ale solariilor, mai sus mentionate, precum si cele de protectie la inghet, termice sau de mulcire, acesta din urma oferind culturilor ajutor suplimentar in dezvoltarea si crestere.
Folia de acoperire poate fi gasita in numeroase modele, cu grosimi diferite si la fel si culori. De la un tip de cultura la alta, este recomandat un anumit tip de folie si astfel, fermierii trebuie sa gaseasca un magazin agricol care sa le ofere produsele de care au nevoie. In ajutorul lor vine RegalFermierul, ale caror produse sunt de cea mai buna calitate. Gama diversificata si bine detaliata a lor, cu preturi foarte accesibile, reusesc sa vina in ajutorul fermierilor, in oricare domeniu al agriculturii. La ei putem gasi cea mai buna folie solar pentru acoperire.
Exista cateva proprietati de baza pe care o folier de acoperire buna trebuie sa le prezinte, dupa cum urmeaza:
-O folie de acoperire trebuie sa fie rezistenta la razele soarelui pentru o durata de timp cel putin egala cu garantia oferita de producator, proprietate numita “stabilizarea UV a foliei”. Aceasta proprietate este data de prezenta aditivilor UV.
-O folie de acoperire trebuie sa blocheze sau sa impiedice cat mai mult posibil pierderea de caldura acumulata in timpul zilei. Proprietate numita “efect termic”. Aceasta proprietate este data de prezenta aditivilor IR.
-O folie de acoperire trebuie sa fie transparenta la razele luminoase din zona, asa numita zona fotosintetizanta activa. Proprietatea este esentiala pentru dezvoltarea optima a plantelor si se numeste „transparenta in zona PAR” (photosynthetically active range in engleza);
-O folie de acoperire trebuie sa reziste la actiuni mecanice elastice de genul dilatare la caldura si contractare la ger, rezistenta la incarcatura de zapada, rezistenta la grindina. Aceasta proprietate se numeste „rezistenta mecanica si elasticitate” Aceasta proprietate este data de prezenta aditivilor EVA (etil-vinil-acetat).
-„Difuzia luminii” – prezenta razelor de lumina din zona PAR poate fi completata cu schimbarea directiei acestora la intrarea in sera sau solar oferind lumina plantelor din toate directiile. Aceasta proprietate este absolut necesara pentru acoperirea solariilor cu structura de lemn.
Pentru si mai multa protectie termica, exista si folie special creata in acest sens, ce se adauga la interior, pe sub folia de acoperire a solarului. Aceasta ajuta la pastrarea temperaturii dorite in interior pentru si mai mult timp, fie ca vorbim despre cea obtinuta narural sau cu ajutorul diverselor sisteme de incalzire. Fiind transparenta, lumina necesara dezvoltarii plantelor este lasata sa treaca, in schimb, datorita aditivilor IR prezenti in folie caldura este impiedicata sa se piarda din sera sau solar in exterior.
Alaturi de mentinerea eficienta a caldurii in interior, alt avantaj foarte important pe care il prezinta folia termica este faptul ca efectul de condensare al apei pe suprafata plantelor, care sunt de regula mai calde, va aparea doar in ultima instanta dupa ce umezeala s-a condensat pe alte suprafete mai reci decat plantele.
Pentru exterior, avem la indemana, in scop de protectie, in sezoanele reci, folie microporoasa, cu rol de protectie termica. Aceasta folie este un material folosit pe suprafete mari, in zonele de cultura cu temperaturi cuprinse intree 5°C si 0°C. Este formata prin suprapunerea si fixarea a trei straturi de filamente polipropilenice. Aceste straturi pastreaza intre ele un strat de aer ce va proteja cultura de temperaturile scazute, aparute in timpul toamnei, iernii, primaverii, atat in camp liber, cat si in spatii protejate.
Folia microporoasa ofera si un bun mijloc de protectie impotriva insectelor si a altor daunatori ceea ce inseamana mai multe economii in ceea ce priveste stropirea culturilor cu diverse substante de tip pesticide.
Folia de mulcire, un alt element esential in cazul unei culturi, este un tip de folie care ofera in special avantaje in cresterea mai rapida si eficienta a unei culturi. Aceasta se amplaseaza pe pamant si creaza un strat de protectie pentru plante. Fixarea foliei se poate realiza cu umplutura de pamant sau prin intermediul unor dispozitive de fixat in forma de U, confectionate din sarma zincata cu lungime totala de 0,4 – 0,5 metri.
Principalele avantaje ale acestei folii sunt reducerea pierderilor de apa prin evaporare, mentinerea unei temperaturi constante la nivelul solului si chiar asigurarea unei temperaturi mai mari cu pana la 3°C, util in sezoanele sau zilele mai reci, asigura o buna aprovizionare a radacinilor plantelor cu oxigen. De asemenea, si plantele raman mai curate datorita faptului ca nu mai fac contact direct cu solul la suprafata si astfel, prin ploaie sau udate de om, nu se mai umplu de pamant si praf la fel de repede.