Top 3 electrocasnice vechi care se pot recicla la centrele de colectare

 

Oricât de mult ne-am dori să păstrăm vechile electrocasnice cât mai mult timp, acestea au un ciclu de viață limitat și uneori înlocuirea lor chiar este necesară. Fie că se strică și nu mai pot fi reparate, fie  că ne dorim să le  schimbăm cu unele mai performante (dintr-o clasă energetică superioară, cu dimensiune mai mică și opțiuni smart), e important să știm ce avem de făcut atunci când renunțăm la vechile aparate.

Când vine momentul unui upgrade pentru un telefon, tabletă, laptop sau orice alt produs electronic de mici dimensiuni este destul de ușor să „scapi” în mod responsabil de cel vechi. Trebuie doar să cauți prin câteva click-uri cel mai apropiat centru de colectare pentru electronicele vechi și să îl predai. Cu toate acestea, lucrurile nu stau la fel de simplu și pentru electrocasnicele mari, care sunt bineînțeles și grele și destul de complicat de manipulat.

Să scapi de vechile electrocasnice într-un mod corect și eficient pentru mediu poate părea un lucru destul de complicat. Însă, cu puțină documentare, vei descoperi că există opțiuni de reciclare pentru televizoare, frigidere sau mașini de spălat, iar efortul chiar merită.

Televizoare care nu mai funcționează

Dacă ești sigur că televizorul tău nu mai poate fi reparat și nici donat pentru a fi refolosit de alte persoane, este timpul să găsești un centru de colectare care te poate ajuta și cu transportul.

La fel ca alte electronice, televizoarele conțin mai multe tipuri de materiale, cum ar fi: metale grele, plastic și toxine precum plumbul, care poartă un risc sever de poluare, atunci când nu sunt reciclate corespunzător. Odată îndepărtate materialele periculoase, elementele precum sticla, plasticul, aurul, cuprul, argintul, cablurile și alte materiale valoaroase sunt separate și ulterior utilizate în crearea altor produse.

Prin simpla alegere de a recicla în loc de a a arunca, elementele dăunătoare nu ajung în pământ, ape sau aer, poluând mediul încojurător sau punându-ne sănătatea în pericol. În plus, există beneficii și de natură financiară pentru că reciclarea susține producția din alte industrii.

Frigiderele vechi pe care dorim să le înlocuim

Echipamentele frigorifice sunt ceva mai  complicat de reparat, motiv pentru care, din păcate, cel mai des acestea trebuie înlocuite dacă se defectează.

Aparatele frigotehnice vechi sunt și mai periculoase pentru că au în componență agenți frigorifici, clorofluorocarburi, hidroclorofluorocarburi și alte substanțe chimice toxice, care pot deteriora stratul de ozon. Din acest motiv, e extrem de important ca atunci când se strică să nu îl arunci sau să îl predai la întâmplare unor colectori neautorizați, ci să cauți un centru autorizat de reciclare pentru frigidere.

Mașini de spălat nefuncționale

Unele aparate sunt ceva mai ușor de gestionat când vine vorba de a le preda în mod responsabil, de aceea, când cauți centre de reciclare pentru mașina de spălat sau uscătorul de rufe, nu ar trebui să întâmpini probleme. Majoritatea centrelor care se ocupă cu reciclarea electrocasnicelor pot primi aceste aparate masive, iar cele mai multe oferă chiar și transport pentru ele.

Mașinile de spălat rufe sunt compuse aproape în totalitate din metal și plastic. Corpul principal este format de cele mai multe ori din oțel, la fel și cuva (uneori, acestea pot fi îmbrăcate într-un strat de porțelan, pentru a evita rugina). Butoanele și ecranele sunt în majoritatea cazurilor din plastic, precum și alte elemente interioare, iar cablul de alimentare conține cupru. Alte elemente implică mici motoare ce activează programe diferite de spălare, care pot conține o cantitate mică de ulei, însă o mașină de spălat nu conține componente toxice. Astfel, aceasta poate fi reciclată cu ușurință, iar elementele ei pot fi refolosite aproape în totalitate.

Previous post Alegerea celor mai bune sigurante electrice intr-o instalatie rezidentiala
Next post Inlocuirea parbrizului Skoda la domiciliu – solutia perfecta pentru bucuresteni