Cand trebuie sa mergi sa consultati un reumatolog

Daca aveti dureri in articulatii care sunt insotite de alte simptome, cum ar fi umflarea si oboseala, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande sa consultati un reumatolog. Daca aveti o afectiune autoimuna sistemica, cum ar fi artrita reumatoida (RA) sau lupusul, poate fi necesar sa consultati un reumatolog si in aceasta situatie, dupa mai multe evaluari.

Ce este un reumatolog?

Reumatologii sunt medici – internisti sau pediatri – care au beneficiat de o pregatire speciala in diagnosticarea si tratarea bolilor musculo-scheletice si a afectiunilor autoimune sistemice, cum ar fi artrita reumatoida. Afectiunile, cunoscute in mod colectiv sub numele de boli reumatice, pot provoca durere, umflaturi, rigiditate si deformari in: articulatii, oase, muschi de sustinere si organe. Puteti beneficia de consultatii reumatologice Policlinica Baba Novac.

 

 

Ce face un reumatolog?

Reumatologii au de obicei mult contact cu un pacient si petrec mult timp urmarind progresia bolii unui individ. Odata ce ati gasit un reumatolog, acesta va va stabili sau confirma diagnosticul, va efectua teste pentru a gasi cauza de baza a starii dumneavoastra si pentru a formula un diagnostic, va va sugera tratamente, va va urmari pentru a va asigura ca tratamentele.

Ce maladii trateaza reumatologii

Un reumatolog poate trata oricare dintre cele peste 100 de boli reumatice, afectiuni musculo-scheletice si leziuni cunoscute, inclusiv: artrita reumatoida, osteoartrita, tulburari musculo-scheletice ce presupun durere, osteoporoza, guta, miozita, fibromialgie, tendinita, vasculita, dureri de spate, lupus, sindromul antifosfolipidic, sclerodermie dar si alte tulburari autoimune. Lista este una lunga, insa cele enumerate mai sus sunt cele mai comune, asa cum am specificat.

La ce sa va asteptati cand vizitati un reumatolog

Vizita la cabinetul unui reumatolog este standard, la fel ca si in alte specialitati. Acesat va va intreba despre istoricul medical si familial, va efectua un examen fizic si va efectua teste specifice. Reumatologii testeaza in mod obisnuit oamenii pentru productia excesiva de anticorpi pentru afectiuni autoimune suspectate. Pentru a evalua problemele musculo-scheletice, ei pot sa va recomande urmatoarele: radiografii, ecografii, tomografii, RMN si alte analize specifice.

Aceste informatii il ajuta sa dezvolte planul de tratament adecvat pentru dvs.

Tratamentul poate include: medicamente, injectii in articulatii sau tendoane pentru a reduce inflamatia, managementul stilului de viata, cum ar fi dieta, exercitiile fizice, managementul stresului, trimitere catre alti specialisti, cum ar fi un kinetoterapeut.

Motive pentru a consulta un reumatolog

Durerile musculare si articulare sunt conditii frecvente, pe care cu totii le putem experimenta dar consultati medicul de familie daca aveti dureri care dureaza mai mult de cateva zile. Un medic poate evalua daca va confruntati cu durere temporara din cauza unei rani sau a altor cauze inflamatorii. De asemenea, va poate trimite la un reumatolog daca este necesar. Daca durerea se inrautateste intr-un timp scurt, ar trebui sa consultati un reumatolog. De asemenea, daca simptomele dumneavoastra scad cu tratamentul initial, cum ar fi cu medicamente pentru durere, dar revin odata ce tratamentul se opreste, este posibil sa aveti nevoie de un specialist.

Este cazul sa mergeti sa consultati parerea unui specialist in reumatologie in urmatoarele situatii:

-Experimentati dureri in mai multe articulatii;

-Aveti dureri articulare noi care nu au legatura cu o leziune cunoscuta;

-Aveti dureri articulare sau musculare insotite de febra, oboseala, eruptii cutanate, rigiditate matinala sau dureri in piept;

-Aveti dureri musculare cu sau fara alte simptome;

-Aveti peste 50 de ani si aveti dureri de cap sau dureri musculare recurente;

-Aveti o boala cronica fara un diagnostic ce cuprinde probleme muscolo-scheletice.

Multe afectiuni reumatice sunt ereditare, asa ca anuntati medicul si reumatologul daca aveti antecedente familiale in ceea ce priveste o boala autoimuna, o boala reumatica sau cancer.

Nu amanati sa mergeti la medic pentru un tratament daca aveti dureri persistente articulare, osoase sau musculare. Un medic ar trebui sa evalueze rigiditatea articulatiilor care dureaza mai mult de 30 de minute, mai ales daca este mai rau dimineata dupa perioade lungi de inactivitate sau experimentati umflarea articulatiilor. Bolile reumatice pot duce la daune permanente in timp daca nu sunt abordate prompt. Rezultatele se imbunatatesc atunci cand aceste afectiuni sunt tratate mai devreme, chiar si pentru bolile cronice si progresive.

Care este diferenta dintre un reumatolog si un ortoped?

Ambii, reumatologul si ortopedul, trateaza bolile reumatismale, dar in moduri diferite.

In general, reumatologii trateaza bolile reumatice cu interventii nechirurgicale, in timp ce ortopedii efectueaza interventii chirurgicale pentru a imbunatati functia si calitatea vietii.

Poate doriti sa consultati un ortoped daca aveti nevoie de o problema mai grava a articulatiei sau daca aveti dureri articulare sau musculo-scheletice legate de o leziune, dureri de sold sau genunchi care se agraveaza atunci cand puneti greutate pe aceste articulatii, dureri articulare severe care interfereaza cu viata de zi cu zi, artrita moderata sau avansata in solduri sau genunchi, dureri articulare care nu au raspuns la tratamentul anterior.

O regula buna ar ca daca nu ati suferit o leziune traumatica care necesita o interventie chirurgicala, consultati un reumatolog inainte de a consulta un ortoped. Reumatologii sunt specializati in tratarea afectiunilor reumatice si autoimune, cum ar fi lupusul, artrita reumatoida, guta si fibromialgia. Acestia urmeaza o pregatire si au educatie extinsa pentru a evalua si trata persoanele cu aceste afectiuni. De asemenea, ei pot oferi sfaturi pacientilor despre cum sa faca fata bolilor. Ar trebui sa consultati un reumatolog daca aveti dureri cronice articulare sau musculo-scheletice care nu dispar de la sine sau reapar dupa un tratament pe termen scurt.

Medicul dumneavoastra de familie va poate indruma catre un reumatolog, care va lucra cu dumneavoastra la tratamentul si la schema de vindecare. Persoanele cu boli reumatice se adreseaza de obicei reumatologilor, mai degraba decat ortopezilor, cu exceptia cazului in care au o leziune acuta care necesita o interventie chirurgicala sau o afectiune cronica care nu raspunde la tratament.

 

 

Previous post Produse pentru casa la cele mai mici preturi
Next post Jocuri cu impuscaturi  la un click distanta