Va scadea pretul materialelor de constructii?
Materialele de constructii au ajuns acum la un pret mult mai mare decat anul trecut si se constata ca acest pret continua sa creasca. Prin urmare, toti cei care au cautat pana acum preturi pentru astfel de materiale au ajuns la concluzia ca este mai bine sa mai astepte sau sa caute alternative mai ieftine. Iata cum fluctueaza pretul pe piata materialelor de constructii si care sunt motivele pentru care se ajunge la preturi mari.
In momentul in care cauti pe internet “pret piatra sparta ” este posibil sa descoperi diferente mari fata de anii anterior. Totul este generat de cresterea costurilor de productie si de pretul utilitatilor.
Pandemia a accelerat si ea situatia si a agravat starea deja existenta in domeniul cosntructiilor, reducand fortat capacitatea de productie mondiala si diminuand stocurile de materiale de constructii, dar si afectand scumprea transporturilor de marfuri la nivel international. Desi Romania nu este un foarte mare producator si mai mult asista la aceste modificari, plateste facturi tot mai mari.
S-a estimat anul trecut ca este foarte posibil ca pretul pentru materiale de constructii sa scada dupa pandemie si sa ajunga rezonabil din nou undeva in 2022, dar se pare ca acest lucru nu s-a intamplat. O parte din materialele de constructii se pot ieftini anul viitor, dar totul depinde de modul in care va evolua criza energetica. Anii anterior, a fost pusa o presiune extrem de mare pe lanturile de distributie. In acelasi timp, un impact major este reprezentat de costurile cu energia si cu stransportul, costuri care au crescut considerabil si se simt foarte tare in preturile materialelor de constructii, in special in cel al materialelor grele si voluminoase.
Ce a facut Guvernul roman pentru a remedia problemele? A dat o ordonanta care permite actualizarea preturilor in cazul contractelor care nu au o clauza de reziliere. In Romania sunt 3 situatii specifice in functie de impactul pe care il au toate aceste cresteri asupra comapaniilor de constructii.
Rezidential si proiecte private
In proiectele rezidentiale de foarte multe ori se lucreaza cu materialul clientului. Cresterea de preturi va avea un efect mic asupra constructorilor. Cresterea va fi simtita de beneficiarii care isi fac o casa si nu stiu daca o vor mai putea finaliza si de dezvoltatorii care trebuie sa transfere o parte din scumpire in preturile la care vand apartamentele.
In proiectele private asa cum sunt halele comerciale si spatiile de depozitare urmeaza sa aiba loc negocieri considerabile intre beneficiar si constructor, astfel incat proiectele sa se poata continua fara a genera falimentul constructorului.
Proiectele mari care au finantare d ela buget, indiferent de care sunt, vor avea de asemenea probleme din cauza preturilor tot mai mari si asta se va traduce in cheltuieli majorate ale statului.
Prin urmare, este important ca fiecare persoana sa analizeze corect costurile de productie a materialelor de constructie si cele de comercializare pentru a selecta acele oferte care chiar merita. Piata este plina de preturi, unele justificate, altele mai putin justificate si de aceea selectia trebuie sa fie mai riguroasa.