Acupunctura si rolul sau

Acupunctura este folosita pentru tratamentul si prevenirea a numeroase boli acute si cronice, cu recunoasterea explicita a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care, inca din 1980, a publicat o lista de boli care s-au dovedit a fi tratabile eficient cu aceasta tehnica straveche. Sa vedem care sunt bolile ce pot fi tratate cu acupunctura conform OMS:

Sistemul respirator: sinuzita, rinita, raceala, gripa, amigdalita, bronsita, astm bronsic, faringita.

Sistem digestiv: spasme ale esofagului si cardului, sughit, indigestie, intestin iritabil, diaree, constipatie, gastrita, ulcer duodenal, dizenterie.

Sistem nervos: migrena, migrena, paralizie faciala, nevralgie de trigemen, paralizie post-accident vascular cerebral, neuropatie periferica, paralizie datorata poliomielitei, sindrom Meniere, enurezis nocturn, sciatica, insomnie, tensiune nervoasa.

Alte stari de boala: tulburari de fertilitate, tulburari ginecologice, lombalgie, periartrita scapulohumerala, artrita reumatoida, hipertensiune arteriala, leziuni sportive, alergii, probleme cutanate, tulburari de dependenta, conjunctivita, retinita, miopie la copii, cataracta, dureri de dinti, gingivita si gingivita acuta si tahironica, afectiuni generale.

Ce este acupunctura?

Acupunctura provine din China si, conform datelor arheologice, dateaza de aproximativ 5.000 de ani, din perioada neolitica, cand acele de piatra erau deja folosite in scopuri medicale.

Prima carte care trateaza exhaustiv acupunctura este „Huang di Neijing”, considerata cea mai veche carte despre medicina universala. Prima sa mentiune este in „Analele Han”. Aceasta carte mai este numita si „biblia acupuncturii” intrucat, si astazi, constituie pilonul oricarui tehnician calificat deoarece este o sursa inepuizabila de cunostinte.

In Europa, acupunctura era cunoscuta inca din sec. XIII prin rapoartele oferite de iezuitii misiunii stiintifice franceze de la Peking si care au fost publicate in Franta in anii 1671 si 1682. De atunci nu a incetat sa prolifereze si sa se raspandeasca rapid in toata Europa.

In Occident, acupunctura este adesea considerata a fi doar o tehnica cu ace. Cu toate acestea, ideograma care se traduce prin acupunctura este formata din caracterul metalic: acupunctura, iar prin foc: moxibustie.

Acupunctura si moxibustie

Acupunctura este o tehnica care utilizeaza in prezent ace fine din otel inoxidabil sterilizate, care sunt introduse in diferite puncte ale corpului numite acupuncte. Pe langa ace, se mai foloseste caldura emisa de anumite elemente incalzite, care se numeste moxibustie.

Prin manipularea acelor si a moxelor, fluxul de energie in meridiane si organe este restabilit.

Acupunctura este o tehnica care utilizeaza ace fine din otel inoxidabil sterilizate, care sunt introduse in diferite puncte ale corpului.

Puncte de acupunctura si meridiane energetice

Corpul este strabatut de o retea de canale energetice numite meridiane si, de-a lungul acestora, circula energia: „Qi”. Aceasta energie meridiana conecteaza exteriorul, pielea, cu interiorul corpului si cu organele.

Punctele de acupunctura sau „caile energetice” sunt locuri speciale de pe suprafata pielii unde poti interactiona cu energia meridianelor, tonifiand-o in cazul in care exista un gol sau deficienta a acesteia, sau dispersand-o, in cazul in care exista un exces.

Energia esentiala „Qi” este fundamentul substantial al vietii active si principala forta motrice care protejeaza organismul de boli, intareste sistemul imunitar si promoveaza sanatatea si longevitatea.

Orice dezechilibru afecteaza echilibrul energetic general al persoanei, fie implicit, fie prin exces de energie.

Cauzele dezechilibrului

Cand o persoana este sanatoasa, corpul sau este capabil sa interactioneze cu mediul in care traieste si sa mentina un echilibru dinamic. Pe de alta parte, daca persoana nu poate raspunde influentelor pe care le primeste, echilibrul este alterat si nu se reface armonia, aparand ceea ce noi denumim boala. In acest caz, trebuie sa mergem la un specialist. Putem gasi in Romania specialisti la https://www.acupuncturabucuresti.ro/.

Evaluarea sanatatii

Cele mai importante elemente de evaluare sunt caracteristicile pulsului incheieturii mainii si limbii, apoi se completeaza un chestionar care colecteaza date pentru studiul si analiza somnului, urinei, scaunului, durerii, transpiratiei, temperaturii corpului, gustului si alimentelor, setei, vazului, auzului, varsta, sex, boli din trecut, obiceiuri, vicii, munca, probleme de familie sau de mediu, exercitii fizice si emotii.

Cauzele dezechilibrului sunt determinate prin analizarea atenta a tuturor simptomelor pentru a determina de ce sindrom sufera pacientul.

Un sindrom este definit ca ansamblul de simptome caracteristice unei anumite boli sau afectiuni. Exista numeroase sindroame care sunt clasificate in functie de organul pe care il afecteaza si de energia sau cauza declansatoare.

Yin si yang

Cele doua elemente sutn de baza in tratamentul prin acupunctura. Astfel ca avem:

-Yang: fierbinte, acesta fiind expansiv, solar, activ, energetic, luminos, rapid etc.

-Yinul: frig, acesta fiind contractiv, lunar, pasiv, material, intunecat, lent etc.

Yin-ul nu poate exista fara yang, de exemplu, conceptul de sus nu poate exista fara conceptul de dedesubt sau lumina fara umbra si asa mai departe.

Cum se efectueaza o sedinta de acupunctura?

Odata efectuata o evaluare, acele de acupunctura sunt introduse in punctele de acupuncte alese, in timp ce persoana sta intinsa. Este o operatie rapida si practic nedureroasa.

Raspunsul corpului seamana cu o senzatie de soc electric usor, furnicaturi, amorteala, furnicaturi, mancarime, frig, caldura sau greutate, pe care le numim „sosirea Qi-ului”.

In functie de constitutia fizica a utilizatorului, aceasta senzatie va fi mai intensa.

O persoana slaba cu Qi insuficient va simti mai greu aceasta senzatie. Acele raman blocate intre 20 si 30 de minute si in acest timp sunt manipulate manual, iar in zilele noastre uneori cu un electrostimulator. Reactia corpului la acupunctura este o senzatie de relaxare si bunastare. Sunt persoane care observa o ameliorare foarte rapida a simptomelor si, in alte cazuri, este nevoie de mai mult timp.

Acupunctura, ca si alte tehnici de medicina chineza, au ca scop restabilirea echilibrului dinamic al celor cinci elemente, de yin si yang, si circulatia corecta a Qi-ului, pentru a restabili armonia corpului, mintii si spiritului.

Previous post Cate tipuri de ceara pentru epilat exista
dozator apa cu bidon Next post Dozatorul de apa cu bidon, locul celor mai sincere marturisiri de la birou!