Cum alegi patul pentru dormitor

Patul este principala piesa de mobilier din dormitor, in jurul lui se structureaza restul mobilierului si decorului. Si nu mai este niciun secret pentru nimeni ca petrecem aproape jumatate din viata in el si ne ofera odihna si placere. Asa ca este convenabil sa ii acordam putina atentie atunci cand ne reinnoim patul sau salteaua sau cand mobilam de la 0 un dormitor. Daca vrei sa faci alegerea corecta, astazi iti propunem cateva sfaturi care te vor ajuta sa alegi patul perfect pentru dormitorul tau.

Tipuri de pat

Pentru a decide ce tip de pat este cel mai potrivit pentru tine, trebuie sa stii mai intai ce tipuri de paturi exista dincolo de baza de pat cu picioare. Aceste optiuni sunt utilizate in general atat pentru paturi de o persoana, cat si pentru paturi duble si, in unele cazuri, pentru „queen size” si „king size”.

Pat pe jos

Vom incepe cu cel mai simplu si care are din ce in ce mai multi adepti. A avea patul la nivelul solului incepe sa fie o tendinta la nivel practic si estetic. Aceasta categorie nu are prea multe explicatii. Consta in asezarea saltelei direct pe podea sau pe o structura de pat joasa. Exista din ce in ce mai multe optiuni si modele de paturi joase in magazinele de specialitate. Alegerea acestui tip de pat se datoreaza unor motive decorative sau unor circumstante specifice, precum un copil mic care are dificultati in a urca intr-un pat inalt, dar au un dezavantaj major si anume ca nu ofera spatiu suplimentar de depozitare.

Cadru de pat cu picioare

Urcand un nivel, cel mai simplu si clasic model de pat este cadrul de pat cu picioare. Tipul de suport de pat de ales depinde de tipul de saltea. Caracteristicile interioare ale fiecarei saltele necesita un anumit tip de suport, fie ca este vorba de o somiera cu lamele, plata si asa mai departe. Desigur, aceste informatii iti vor fi furnizate profesionistii magazinului de saltele.

Acest tip de pat ne permite sa folosim spatiul inferior pentru a depozita cutii, pantofi… In general, spatiul de sub rama patului este intotdeauna util, mai ales in casele mici, desi lucrurile sunt de obicei vizibile.

Canapele

Cea mai populara optiune o reprezinta canapelele rabatabile ieftine. Canapeaua este o structura care permite amplasarea saltelei deasupra soclului patului, iar spatiul inferior sa fie folosit ca spatiu de depozitare inchis. Ridicarea acesteia scoate la iveala una sau mai multe lazi de care putem profita pentru a depozita cearceafuri, paturi, pentru a le pastra fara praf si ferite vederii. Estetic este mult mai decorativ decat patul cu picioare.

Paturi rulante

Paturile rulante sunt paturi care au o structura care profita de partea inferioara a cadrului pentru a depozita un alt pat suplimentar. Actualele paturi rulante pot fi gasite si cu sertare separate si spatiu de depozitare. Aceste tipuri de paturi nu sunt exclusiv pentru paturile de o persoana, existand si paturi duble cu paturi rulate dedesubt, desi este adevarat ca de obicei sunt folosite in principal pentru camerele copiilor.

Paturi cu lada de depozitare

Acestea sunt paturi de doua persoane, cu spatiu de depozitare sub. Sunt cele mai practice si cele mai cautate tipuri de paturi. Alege, de exemplu, paturi la comanda Daphne, care au astfel de spatii de depozitare sub. Aceste spatii pot fi folosite, la fel ca si in cazul canapelelor, pentru a depozita lenjerii si alte accesorii pentru camera in care dormi.

Paturi supraetajate si combinatii

Iar pentru a termina cu tipurile de pat vom vorbi despre paturile supraetajate in toate combinatiile lor. Exista combinatii de saltele duble si saltele simple pentru a rezolva tot felul de nevoi. Paturile supraetajate mentin si spatiul de depozitare sub baza patului de jos sau chiar au structuri care combina alte tipuri de mobilier.

Acum ca cunosti cele mai populare tipuri de paturi de pe piata, poti incepe sa te gandesti asupra nevoilor tale specifice pentru a afla care pat se potriveste cel mai bine.

Numarul de locuri

Una dintre primele intrebari pe care ar trebui sa ni le punem inainte de a cumpara un pat nou este sa stim cine va dormi in el. Adica cati oameni. Unu, doi? Acest lucru va determina mai intai dimensiunea patului de care va fi nevoie, precum si daca va fi un pat dublu, de o persoana sau supraetajat.

Depozitare

Dincolo de numarul de persoane, una dintre problemele care determina cel mai mult decizia asupra unui tip de pat sau altul este spatiul de depozitare de care dispunem. In casele mici in care spatiul este limitat, cea mai buna optiune va fi, fara indoiala, o canapea. In casele mari, unde predomina alti factori precum decorarea, optiunea de a alege sa aiba o lada pe toata suprafata.

Spatiu disponibil

O alta problema foarte importanta de luat in calcul este spatiul disponibil in dormitor pentru amplasarea patului. Exista structuri foarte frumoase din punct de vedere estetic, dar care pot fi greoaie, asa cum este cazul paturilor rulante. Daca dormitorul tau nu este prea spatios, patul cu picioare si canapeaua sunt cele mai potrivite variante. Daca dormitorul este foarte spatios, poti alege orice varianta fara teama.

Buget

Bugetul este intotdeauna un factor cheie de luat in considerare. Cea mai ieftina varianta este, fara indoiala, salteaua la nivelul pardoselii fara nici un tip de structura, apoi baza de pat cu picioare, canapeaua, etc… desi exista puncte de vanzare si oferte unde putem gasi oportunitati reale, fiti clar cat aveti bugetul pentru a evalua optiunile pe care ti le poti permite.

Salteaua

Si pentru a termina ne adancim intr-unul dintre cele mai importante subiecte, salteaua. Alegerea unei saltele bune este esentiala pentru a garanta o odihna buna. Nu vom descrie toate caracteristicile si tipurile de saltele pentru ca ar lua prea mult timp, dar iti reamintim ca exista numeroase articole despre acest subiect despre cum sa alegi cea mai buna saltea pentru patul tau.

Previous post La ce ajuta un cadru de mers?
Next post Cum aleg bradul artificial de Craciun perfect?