Istoria cafelei
Știați că cafeaua este cea mai consumată băutură din lume. Cum a obținut cafeaua acest clasament? Ce țară și-a dat seama prima dată de cafea sigură pentru consum? Când a fost pregătită prima băutură de cafea? Unde a apărut prima cafenea?
Există multe întrebări despre punctul de plecare al consumului de cafea. A trecut atât de mult timp în urmă, nimeni nu știe cu adevărat toate faptele. Dar, un lucru este sigur, cafeaua este cea mai consumată băutură de pe planetă.
Începutul cafelei
Se pare că prima urmă a ieșit din Abisinia și a fost sporadic și în vecinătatea Mării Roșii în jurul a șapte sute d.Hr. Alături de acești oameni, și alți africani din aceeași perioadă au o istorie de a folosi pulpa de boabe de cafea de mai multe ori ca ritualuri și chiar pentru sănătate.
Cafeaua a început să atragă mai multă atenție când arabii au început să o cultive în peninsulele lor în jurul a 1100 d.Hr. Se speculează că navele comerciale le-au adus cafeaua. Arabii au început să facă o băutură care a devenit destul de populară numită gahwa — însemnând să prevină somnul. Prăjirea și fierberea fasolei a fost modul în care au făcut această băutură. A devenit atât de popular în rândul arabilor încât au făcut din el vinul lor semnătură arabă și a fost folosit mult în timpul ritualurilor.
După ce boabele de cafea s-au dovedit a fi un vin grozav și un medicament, cineva a descoperit în Arabia că din boabe se poate face și o altă băutură neagră și delicioasă, asta s-a întâmplat undeva în jurul anului 1200 d.Hr. După aceea nu a durat mult și toată lumea din Arabia bea cafea. Oriunde au călătorit acești oameni, cafeaua mergea cu ei. Și-a făcut drum în India, Africa de Nord, estul Mediteranei și apoi a fost cultivat într-o mare măsură în Yemen în jurul a 1400 d.Hr.
Alte țări ar fi primit cu bucurie aceste fasole dacă arabii le-ar fi lăsat. Arabii au ucis germenul de sămânță asigurându-se că nimeni altcineva nu ar putea cultiva cafeaua dacă este luată în altă parte. Păzindu-și puternic plantele, Yemenul este locul în care principala sursă de cafea a rămas timp de câteva sute de ani. Chiar și cu eforturile lor, boabele au fost scoase în cele din urmă de pelerini și călători.
Apar cafenelele
În jurul anului 1475 se deschide prima cafenea în Constantinopol numită Kiv Han la doi ani după ce cafeaua a fost introdusă în Turcia, în 1554 acolo se deschid două cafenele. Oamenii au venit să socializeze, să asculte muzică, să se joace și, desigur, să bea cafea. Unii au numit adesea aceste locuri din Turcia „școala înțelepților” pentru că ai putea învăța atât de multe vizitând cafenea și ascultând conversații.
În cele șaisprezece sute de cafea intră în Europa prin portul Veneției. Războinicii turci au adus băutura și în Balcani, Spania și Africa de Nord. Nu prea mult mai târziu se deschide prima cafenea în Italia.
Au fost și mulți oameni care încercau să interzică cafeaua. Cum ar fi Khair Beg, un guvernator al Meccai care a fost executat și Marele Vizir al Imperiului Otoman, care a închis cu succes multe cafenele din Turcia. Din fericire, nu toată lumea a gândit așa.
Sosesc sfaturile de cafea
La începutul a șaisprezece sute de cafea este prezentată Lumii Noi de un bărbat pe nume John Smith. Mai târziu, în acel secol, se deschide prima cafenea în Anglia. Casele de cafea sau „universitățile penny” percepeau un ban pentru admitere și pentru o ceașcă de cafea. Cuvântul „TIPS” (pentru service) își are originea dintr-o cafenea engleză.
La începutul secolului al XVII-lea, cafeneaua lui Edward Lloyd se deschide în Anglia. Olandezii au devenit primii care au transportat cafea comercial. Prima cafenea pariziană se deschide în 1713, iar regelui Ludovic al XIV-lea este prezentat cu un arbore de cafea minunat. Zahărul este folosit pentru prima dată ca adaos la cafea în curtea sa.
Americii au cafea
Plantele de cafea au fost introduse în America pentru dezvoltare. Aproape de sfârșitul celor șaptesprezece sute, 1.920 de milioane de plante sunt cultivate pe insulă.
Evident, cele optsprezece sute au fost cheltuite încercând să găsească metode mai bune de a face cafea.
Cafeaua „Infuzia” în secolul al XX-lea
Noi metode pentru a ajuta la prepararea cafelei încep să apară peste tot. Primul espressor comercial este dezvoltat în Italia. Melitta Bentz face un filtru folosind hârtie absorbantă. Dr. Ernest Lily produce primul espressor automat. Compania Nestle inventează cafeaua instant Nescafe. Achilles Gaggia perfecționează espressorul.
Hills Bros. începe să împacheteze cafeaua prăjită în cutii de vid, în cele din urmă punând capăt magazinelor de prăjire și fabricilor de cafea locale. Un chimist japonez-american pe nume Satori Kato din Chicago inventează prima cafea „instant” solubilă.
Importatorul german de cafea Ludwig Roselius predă niște boabe de cafea ruinate cercetătorilor care au perfecționat procesul de îndepărtare a cofeinei din boabe fără a distruge aroma. O vinde sub numele de Sanka. Sanka a fost introdus în Statele Unite în 1923.
George Constant Washington, un chimist englez care locuiește în Guatemala, este interesat de o condens pudră care se formează pe duza balonului său de cafea argintie.